Webbplatsens överlägg

Apotekare

Har du funderingar på att bli apotekare så är det så att du måste genomgå en eftergymnasial utbildning. Du kan dock redan under gymnasietiden välja att gå ett så kallat högskoleförberedande gymnasieprogram. Sedan kan du gå det som heter Apotekarutbildningen. Det är fem års studier på universitetsnivå och det leder till en apotekarexamen. Det finns idag flera skolor som ger denna utbildning. Du kan gå den via universiteten i Göteborg, Umeå och Uppsala. Efter att studierna är avslutade så ska du söka legitimation hos Socialstyrelsen. För att du ska få arbeta som apotekare på apotek så måste du ha denna legitimation. En svensk apotekarexamen är även giltig i övriga EU-länder. För att du ska bli antagen till denna utbildning så krävs det grundläggande behörighet samt att du även måste ha särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi.

Vad gör en Apotekare?

Om du utbildat dig som apotekare, så kan du jobba på olika apotek sedan. En apotekare är expert på läkemedel och vet hur de ska användas. Yrket i sig är omväxlande men även ansvarsfullt. Det finns arbetsplatser som olika sorters apotek, sjukhusapotek, via landstinget så väl som inom läkemedelsindustrin eller på en myndighet.

Om du får jobb på ett apotek så är det ditt ansvar att de kunder du möter får rätt sorts läkemedel. Du måste även ha kunskaper om dessa läkemedel och veta hur de ska användas. Är det så att du jobbar på ett sjukhusapoteken så innebär det allt som oftast att du samarbetar med sjukvården på flera sätt. Många gånger innebär det även ett ansvar att organisera och ansvara för läkemedelsförsörjningen inom sjukhuset. Jobbar du inom läkemedelsindustrin så kan du som apotekare bli ansvarig för tillverkning av olika läkemedel. Du kan även jobba som forskare på forsknings- och utvecklingslaboratorier.

Läs även om Kost- och Näringsterapeut här.